Kapak

1. Kapak Sayfası

Sayfa I

 PDF  

Editörden

2. Hesaplamalı Tasarımda Ekolojik Zeka

Gülen Çağdaş, Ethem Gürer, Sema Alaçam

Sayfa V

 PDF  

Makaleler

 3. Hesaplamalı Tasarım Pratiklerinde Zanaatkarlığın Eleştirisi

Aysel Merve Baron 

Sayfa 01-20

Baron, A. M. (2025). Hesaplamalı Tasarım Pratiklerinde Zanaatkarlığın Eleştirisi. JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 01-20

https://doi.org/10.53710/jcode.1505120

ÖZET

Antik uygarlıklardaki erken tezahürlerinden bu yana, zanaatkarlık her zaman insan yaratıcılığının temel bir unsuru olmuştur. Günümüzde dijital araçlar ve hesaplamalı yöntemlerinin entegrasyonu, zanaat süreci için yeni olanaklar sunmaktadır. Bu bakış açısıyla, bu çalışma, çağdaş hesaplamalı tasarım pratiklerinde zanaatkarlığın çok yönlü doğasını keşfetmeyi ve anlamayı amaçlamaktadır. Bunun yapmak için, çalışma ilk olarak zanaatkarlığın tarihsel kökenlerini, sanayileşme sürecindeki dönüşümlerini ve dijital çağdaki kalıcı önemini inceleyerek bir genel bakış sunar. Ardından, çalışmada, zanaat sürecini anlamak için, bilgi üretiminin ritmini, problem çözme ve problem bulma arasındaki etkileşimi ve beceri gelişiminde yavaş zaman kavramını vurgulayan bilişsel bir çerçeve önerilmektedir. Bu çerçeveden yola çıkarak, hesaplamalı tasarım pratiklerindeki zanaatkarlığın ana özellikleri açıklık, doğrusallık olmama ve karmaşıklık olarak yorumlanmaktadır. Çalışma ayrıca, hesaplamalı tasarım pratiklerinde zanaatkarlığı geliştirmede araç yapımının ve disiplinler arası düşünmenin rolünü vurgulamaktadır. Bununla birlikte, çalışmada verimlilik ve işlevselliği keşfedici ve yansıtıcı süreçlerin önüne koyan hesaplamalı tasarım uygulamaları eleştirilmekte ve bu durumun zanaatkarlığın potansiyel özünü zayıflatabileceği belirtilmektedir.

Anahtar Kelimeler:  Zanaatkarlık, Biliş, Hesaplamalı Tasarım, Üretken Sistemler, Dijital araçlar

  TAM METİN (ENG)   

4. Zorunluluktan Yaratıcılığa Zanaatkârlığın Evrimi

Meryem N. Yabanigül

Sayfa 21-36

Yabanigül, M. N. (2025). Zorunluluktan Yaratıcılığa Zanaatkârlığın Evrimi. JCoDe: Journal
of Computational Design, 6(1), 21-36. 

https://doi.org/10.53710/jcode.1512699

ÖZET

Bu araştırma, Antik Yunan'ın Techne ve Episteme kavramlarına vurgu yaparak geleneksel zanaat ile çağdaş teknoloji arasındaki bağlantıyı incelemektedir. Zanaatın tarihsel gelişimini ve teorik bilgi ile pratik yeterlilik arasındaki ilişkiyi analiz eden çalışma, araç ve süreçlerdeki teknolojik yeniliklerin insan yaratıcılığında nasıl sürekli devrim yarattığını göstermektedir. Çalışma aynı zamanda seri üretimin zanaatkârlığı nasıl etkilediği ve robotik üretimin geleneksel zanaatkârlık değerleriyle entegre edilip edilemeyeceği gibi güncel konuları da tartışılmaktadır. Bu entegrasyon, hızla değişen teknik ortamda zanaatkârın işlevini sürdürmesi ve otomasyon çağında zanaatkârlığın özünün korunması gibi konuları ele almaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma araçlar, teknikler ve yaratıcı süreçler arasındaki dinamik etkileşimi inceleyerek üretime yönelik süreç odaklı ve uyarlanabilir yaklaşımların önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, robot teknolojisinin üretim sürecine doğaçlama ve yaratıcılık unsurlarını katarak geleneksel zanaatların esnekliğini nasıl taklit edebileceğini araştırmaktadır. Zanaat ve teknoloji alanında bu yöntem, gelenek ve yeniliğin bir arada var olmasını teşvik ederek özgün, yüksek kaliteli ürünlerin üretimi için yeni paradigmalar sunmaktadır

Anahtar Kelimeler: Zanaatkârlık, Techne, Episteme, Robotik Üretim, Teknoloji.

    TAM METİN (ENG)     

5. Mimarlıkta Analog ve Sayısal Yapım Süreçleri Üzerine Bir İnceleme: Yığma Yapılar Kapsamında Zanaat ve Üretim

Mina Hazal Taşçı, Sevil Yazıcı

Sayfa 37-66

Taşcı, H. & Yazıcı, S. (2025). An Inquiry on Analogue and Digital Making Processes in Architecture: Craft and Fabrication within the Scope of Masonry Structures, JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 37-66. 

https://doi.org/10.53710/jcode.1506394

ÖZET

Bu çalışma, tuğla örme alanında özellikle analog ve sayısal yöntemlerin kesişim noktasına odaklanarak, zanaat ve üretim tekniklerinin evrimini araştırmaktadır. Sayısal alandaki ilerlemelerin inşa etme yöntemlerimizi nasıl etkilediğini inceleyen çalışma, tarihsel, yaygın-konvansiyonel ve dijital süreçleri karşılaştırarak benzerliklerini ve farklılıklarını vurgulamayı amaçlamaktadır. Çalışma, en eski ve en yaygın yapım yöntemlerinden biri olan duvarcılığı araştırma odağına koyarak, el işçiliğinin, tamamen analog yöntemlerden sayısal yöntemlerle çeşitlenmiş uygulamalara dönüşümünü izlemeyi hedeflemektedir. Metodoloji üç aşamadan oluşmaktadır: İlk olarak, sayısal ve analog teknikleri harmanlayan çağdaş üretim yaklaşımlarını belirlemek için bir literatür taraması yapılmıştır. Bu tarama ışığında sayısal fabrikasyon eğilimleri, gerçek dünya verilerinin süreçlere entegrasyonu, geri-besleme döngüleri ve geometrik araştırmalar bağlamında incelenerek kategorize edilmiştir. İkinci olarak, sayısalanalog etkileşimlerinin uygulamadaki yansımalarını analiz etmek amacıyla çeşitli tuğla örme yöntemleri gruplanmış ve bir vaka çalışması önerilmiştir. Son olarak,
tamamen tarihsel yöntemlerden yüksek düzeyde sayısallaşmış süreçlere kadar farklı fabrikasyon süreçlerini karşılaştırmak amacıyla, anlamlı bir örneklem oluşturacak dört vaka, derinlemesine incelenmiştir. Çalışma, fiziksel sayısal ortamlarda gelişen zanaat ve üretim biçimleri arasında değişen ilişkiyi, tuğla örme teknikleri üzerinden incelemektedir. Yaygınkonvansiyonel ve yarı-sayısal uygulamaların, zanaatkarın sezgisel karar verme rolünü azalttığı görülmüştür. Bununla birlikte, tümüyle sayısal ve tarihsel üretim biçimleri arasındaki benzerlikler tespit edilmiştir. Bu çıkarım, söz konusu üretimlerin, zanaatkarın sezgisel kararlar vermesine olanak tanıdığını göstermesi açısından önemlidir. 

Anahtar Kelimeler: Zanaat, Hesaplamalı Tasarım, Sayısal Üretim, Yığma Yapı. 

    TAM METİN (ENG)       

6. Yığma Kabuk Strüktürler İçin Malzeme Tabanlı Hesaplamalı Bir Çerçeve

Zeynep Sena Sancak, Bülent Onur Turan

Sayfa 67-88

Sancak, Z. S. & Turan, B. O. (2025). Yığma Kabuk Strüktürler İçin Malzeme Tabanlı Hesaplamalı Bir Çerçeve. JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 67-88.

https://doi.org/10.53710/jcode.1512888

ÖZET

Kabuk strüktürler geniş açıklık geçebilme, serbest biçim üretebilme, verimli malzeme kullanımı ve tasarım potansiyeli sebebiyle geçmişten günümüze ilgi çekici bir konu olmuştur. Bütün bu avantajlarının yanında tasarım ve üretim süreçleri çeşitli zorlukları da beraberinde getirmektedir. Kabuk strüktürlerin en eski örneklerini oluşturan yığma kabuk strüktürler, sayısal tasarım teknolojilerinin kullanımının artmasıyla beraber yeniden gündeme gelmiştir. Fiziksel modeller yapılarak üretilen biçimler yerini dijital ortamda gerçekleştirilen simülasyonlara, modellere ve hesaplamalara bırakmıştır. Fakat biçim bulma çalışmaları gerçekleştirilirken genellikle malzeme bilgisi göz ardı edilmektedir. Bu gözlemden yola çıkılarak yapılan çalışmada biçim, malzeme ve strüktürel başarım arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. İlk olarak literatür taraması yapılarak kabuk strüktürlerin sınıflandırılması yapılmıştır. Ardından yığma kabuk strüktürler ele alınıp; geçmişten günümüze biçim bulma, malzeme kullanımı ve üretim yöntemlerinin değişimi incelenmiştir. Son olarak yığma kabuk strüktürlerin erken tasarım evresine malzeme bilgisinin entegre edildiği, üç aşamadan oluşan bir algoritma önerisi geliştirilmiştir. Birinci aşamada İtme Ağı Analizi yöntemini ele alan RhinoVault eklentisi ile biçim üretimi gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada NGon eklentisi kullanılarak yüzey alt parçalara ayrılmış ve kalınlık verilmiştir. Üçüncü aşamada ise Karamba3D eklentisi kullanılarak; C20 betonu, C40 betonu, kil tuğlası, ateş tuğlası, kireçtaşı ve kumtaşı olmak üzere altı farklı malzemenin Young’s Modülü, çekme ve basınç dayanımı bilgileri algoritmaya entegre edilmiştir. Ardından Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) kullanılarak performans analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda altı malzeme arasından kireçtaşının en iyi performans gösteren malzeme olduğu gözlemlenirken, kil tuğlası en düşük performans gösteren malzeme olmuştur. Malzemelerin özellikleri ve gösterdiği performanslar göz önüne alındığında, Young’s Modülü değerinin performansı en çok etkileyen parametre olduğu gözlemlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler: İtme Ağı Analizi, Malzeme, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Strüktürel Başarım, Yığma Kabuk Strüktürler 

     TAM METİN (TR)       

7.Dinamik Kalıp: Konuşlandırılabilen Kumaş Kalıp Kullanarak Döküm

Barış Uzyıldırım, Ayşegül Akçay Kavakoğlu, Leman Figen Gül

Sayfa 89-120

Uzyıldırım, B., Akçay Kavakoğlu, A. & Gül, L. F. (2025). Dinamik Kalıp: Konuşlandırılabilen Kumaş Kalıp Kullanarak Döküm. JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 89-.120.

https://doi.org/10.53710/jcode.1512805

ÖZET

Kumaşların kalıp olarak kullanılması, özellikle konuşlandırılabilir yapılarla birleştirildiğinde tasarımda esneklik sağlayabilir. Bu ifadeyle ilgili olarak, bu çalışmanın amacı, döküm sürecinde sabitliği önlemek için konuşlandırılabilir yapı prensiplerine uygun kumaş kalıpların potansiyellerini araştırmaktır. Kumaş ile birleştirilen konuşlandırılabilir yaklaşım, çeşitli konfigürasyonlara ve yeniden kullanılabilirliğe izin vererek çalışmaya katkıda bulunmuştur. Bu araştırmada beş aşamaya dayanan tasarım odaklı bir metodoloji uyarlanmıştır: (1) katlama şablonu seçimi, (2) katlanma şablonunun dijital ortamda üretimi, (3) konuşlandırılabilir kumaş kalıp yapımı, (4) betonun dökülmesi ve (5) karşılaştırma. Üretilen fiziksel, hesaplamalı ve dijital modellerin form davranışlarının yanı sıra malzeme ilişkisinin de incelenmesi için çeşitli model ve dijital ortamlar kullanılmıştır. Ortak bir hedefe ulaşmak için araçlar ve zanaat arasındaki iş birliğini vurgulamak amacıyla form davranışlarının yanı sıra malzeme ilişkisini incelemek için çeşitli modeller ve ortamlar kullanılmıştır. Bu nedenle, dijital ortamların kullanımı, birbirine bağlı parametrelerle beslenen dinamik kalıp gibi karmaşık bir sistemin anlaşılmasında yardımcı olmuştur. Dijital simülasyonları ve döküm ürünlerini oluşturmaya yönelik çeşitli çalışmaların karşılaştırıldığı sonuçlar, birebir aynı olmasa da benzer nitelikler sergilemiştir. Modeller arasındaki farklar hem konuşlandırılabilir iskelet hem de
kumaş için seçilen malzemelerin özellikleriyle bağdaştırılmıştır. 

Anahtar Kelimeler: Döküm, Konuşlandırılabilir Kalıp Sistemi, Kumaş Kalıp, Kumaş Şekillendirme, Katlama 

     TAM METİN (ENG)       

8. Mozaiklerden Piksellere: Seçilmiş Zeugma Mozaiklerinin Yeniden Yorumlanması

Merve Akdoğan

Sayfa 121-146

Akdogan, M. (2025). Mozaiklerden Piksellere: Seçilmiş Zeugma Mozaiklerinin Yeniden Yorumlanması. JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 121-146. 

https://doi.org/10.53710/jcode.1512877

ÖZET

Bu çalışma, çağdaş hesaplamalı teknikler kullanarak Anadolu mozaiklerinin zengin mirasını yeniden yorumlayan bir dijital sanat projesidir. Mozaik karoları dijital piksellere dönüştürerek, geleneksel zanaatkarlık ile modern dijital sanat arasında bir bağ kurmaktadır. Proje, Processing 4 ortamında bir algoritma ile daha küçük mozaik görüntülerini bir araya getirerek, seçilmiş bazı mozaikleri dijital olarak yeniden oluşturmaktadır. Algoritma ana görüntüyü/ mozaiği karelere bölüp, bu mozaiği yeniden oluşturmak için her karenin renk değerlerine göre daha küçük görüntüleri seçip bu karelere yerleştirerek çalışmaktadır. Algoritma, Daniel Shiffman'ın "Obama Mozaik" algoritmasının değiştirilmiş bir versiyonudur. Projenin hedeflerine göre uyarlanmış bu algoritma ile Türkiye, Gaziantep'ten birkaç önemli Zeugma mozaiği, başarıyla yeniden oluşturulmuştur. Bu çalışma, dijital araçların modern çağda geleneksel sanat biçimlerini nasıl koruyabileceğini ve dönüştürebileceğini gösterirken, algoritmik sanatın gelenek ile yenilik arasındaki boşluğu kapatma potansiyelini de vurgulamaktadır.  

Anahtar Kelimeler: Algoritmik Sanat, Mozaik Sanatı, Piksel Sanatı, Hesaplamalı Tasarım. 

     TAM METİN (ENG)       

9. Mars'taki Echus Chasma Bölgesinin Yerleşim Yeri Seçimi için Topografya ve Yüzey Suyu Özelliklerine Göre Bölgelenmesi

Can Uzun

Sayfa 147-164

Uzun, C. (2025). Mars'taki Echus Chasma Bölgesinin Yerleşim Yeri Seçimi için Topografya ve Yüzey Suyu Özelliklerine Göre Bölgelenmesi. JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 147-164. 

https://doi.org/10.53710/jcode.1512883

ÖZET

Bu çalışma, Mars kent planlamasında yerleşim için konum seçimi konusunu tartışmaya açmak amacıyla, Mars'ta Echus Chasma bölgesinin yerleşime uygun alanlarının tanımlanmasını önerir. Mars mimarisine ilişkin literatür, mimarlık disiplininde önemli bir tartışma konusudur. Öte yandan Mars alanlarının planlanması, kentsel ölçekte mekansal organizasyonu anlamak için başka bir araştırma odağı olmalıdır. Echus Chasma Mars'ın geçmişteki su kaynağı olarak tahmin edilen bölgesidir. Mars' taki yaşanabilir alanların konumlanmasında olası su kaynaklarının konumu önemli bir girdi olması nedeniyle Echus Chasma alanı çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu çalışmada, Echus Chasma’ nın farklı alt bölgelerini tahmin etmek için Gauss karışım modeli algoritması kullanılır. Bölgelerin tahmini için kümeleme probleminde kullanılan özellikler; eğim, bakı yönü ve normalize edilmiş su indeksi olarak seçilmiştir. Sonuçlar, Echus Chasma bölgesinin verilen özelliklere göre ve kümeleme sürecinde seçilen küme sayısına göre dokuz farklı bölgeye sahip olduğunu ve 2 numaralı kümenin yerleşim için en iyi aday olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın kapsamında eğim, bakı ve normalize edilmiş su indeksi ile bölge tahmini olması nedeniyle, çalışmanın sonucu ancak varsayımsal olabilir. Diğer yandan çalışma metodolojisi ile literatüre ve gelecek çalışmalara katkı sağlamaktadır. 

Anahtar Kelimeler: Mars, Echus Chasma, Yerleşim Yeri, Kümelenme, Bölgeme

     TAM METİN (ENG)       

10. Mimar Jüri: Görme-Dil Modelleri ile Mimari Tashih Üzerine bir İnceleme

Selen Çiçek, Mehmet Sadık Aksu, Emre Öztürk, Kaan Bingöl, Gizem Mersin, Mustafa Koç, Oben K. Akmaz, Lale Başarır

Sayfa 165-190

Çiçek, S., Aksu, M S., Öztürk, E., Bingöl, K., Mersin, G., Koç, M., Akmaz, O K, Başarır, L. (2025). Mimar Jüri: Görme-Dil Modelleri ile Mimari Tashih Üzerine bir İnceleme. JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 165-190 

https://doi.org/10.53710/jcode.1618548

ÖZET

Günümüz tasarım pratiğini radikal şekilde dönüştürmeye başlayan üretken Yapay
Zeka (YZ) modelleri, tasarım sürecinin derinlemesine değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için kritik bir öneme sahip olan mimari eleştiri için önemli bir potansiyel sunmaktadır. Özellikle, mimari tasarım yarışmaları gibi yoğun katılımcı sayısına sahip, kapsamlı ve tutarlı mimari eleştirilerin elzem olduğu çerçevelerde mimari kritiğe ulaşmak büyük bir zorluk oluşturmaktadır. Bu noktada çalışma, Görme Dil Modelleri olarak bilinen bir yapay zeka modeli mimarisini, tasarım problemlerini sorgulayarak, üretilen mimari çözümlere yorum ve mimari eleştiri geliştirmek üzere kullanılmasını önceleyen bir çerçeve önermektedir. Mimari tasarım pratiklerinde YZ araçları daha çok üretim, görsel temsil ve optimizasyon gibi somut çıktılar elde etmek için kullanılsa da, mimari eleştiri gibi sezgisellik, sorgulama ve bağlamsallık gerektiren alanlarda henüz sınırlı bir kullanım alanına sahiptir. Araştırma kapsamında önerilen YZ modelinin mimari eleştirinin sezgisel ve yoruma dayalı, nicel veriler ile ölçülemeyen boyutlarına entegre edilerek, tutarlı ve ölçeklenebilir eleştirilerin geliştirilmesi amaçlamaktadır. Önerilen model, hem bağlam duyarlılığı hem de mimari değerlere uygunluğu sağlamak adına yazarlar, alan uzmanları, tarafından tasarlanmış bir veri seti ile eğitilmiştir. Modelin geliştirilmesi safhası, iki temel aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama olan "v1," görsel mimari özelliklerin (örneğin, geleneksel veya çağdaş, açısal veya organik formlar gibi) ikili sınıflandırmasını inceleyerek, çalışmanın ikinci aşamasında geliştirilen model mimarisinin tanımlanan araştırma problemi karşısında uygulanabilirliğini test etmeyi amaçlamaktadır. İkinci aşama olan “v2”de ise model mimarisi, önceden tanımlanmış değerlendirme kriterlerini (bağlam, ölçek, tasarım stratejileri, programatik ilişkiler vb.) kullanarak kapsamlı ve detaylı metinsel eleştiriler üretmek üzere geliştirilmiştir. İlk aşamada elde edilen sonuçların değerlendirilmesinin ardından; ikinci versiyonda model, genişletilmiş bir görsel veri seti ve uzman değerlendirmesiyle elde edilen mimari yorumlar ile eğitilerek, modelin kapsamlı ve tutarlı eleştiriler üretme kapasitesi artırılmıştır. Bu süreçte, modelin ürettiği her eleştiri, doğruluk ve tutarlılık açısından alan uzmanları tarafından gözden geçirilmiş ve revize edilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar, Görme Dil Modellerinin geleneksel jüri süreçlerini yapılandırılmış, ölçeklenebilir ve bağlam duyarlı eleştirilerle destekleyerek mimari tasarım pratiği ve yapay zeka arasındaki diyaloğu geliştirme potansiyeline sahip olduğunun altını çizmektedir.

Anahtar Kelimeler: Mimari Eleştiri, Yapay Zeka, Görme Dil Modelleri (GDM), Yapay Zeka ve Mimari Tasarım, Mimari Tasarım Yarışmaları 

     TAM METİN (ENG)       

11. Çekişmeli Üretken Ağlar (ÇÜA) ve Mimarlık: Mimari Plan
Üretiminde Nitelik Araştırılması

Özlem Gök Tokgöz, Mehmet Ali Altın

Sayfa 191-210

Gök Tokgöz, Ö. & Altın, M. A. (2025). Çekişmeli Üretken Ağlar (ÇÜA) ve Mimarlık: Mimari Plan Üretiminde Nitelik Araştırılması. JCoDe: Journal of Computational Design, 6(1), 191-210. 

https://doi.org/10.53710/jcode.1448847

ÖZET

Yapay zekâ, günümüzde yaşamımızın her alanına nüfuz eden bir araştırma alanına dönüşmüştür. Bilgisayarların karmaşık sorunları insanlar gibi ele alıp çözmelerini hedefleyen yapay zekâ; sayısız alanda daha önce çözülmemiş zorluklara araçlar ve yöntemler getirmektedir. Yapay zekâ uygulamaları mimarlık alanında da aktif olarak kullanılmaktadır. Mimarlıktaki akıl yürütme sürecine benzer bir sistemin yapay zekâ teknolojileri ile oluşturulabileceği birçok araştırmacı tarafından öngörülmektedir. Bu anlamda birçok araştırmacı Yapay zekâyı, mimarlık alanında ortaya çıkan "Sıradaki Büyük Şey" olarak görmektedir. Günümüzde özellikle derin öğrenme algoritmaları yardımıyla mimarlıkta görsel işleme, analiz ve üretimlerine dair uygulamalar artmıştır. Derin öğrenmenin bir türü olan, ÇÜA (Çekişmeli Üretken Ağ) görsel üretimi üzerine en iyi örnekler veren algoritmalardan biridir. Görsel tabanlı bir algoritma olan ÇÜA’nın başta görsel üretimi olmak üzere, görüntüden görüntüye, metinden görüntüye, fotoğraflardan çizime gibi birçok uygulaması bulunmaktadır. Mimarlık alanında ise, cephe, iç mekân, perspektif ve plan üretimleri gibi birçok alana yayılan bir kullanımı vardır. Mimarlık alanında ÇÜA yardımıyla yapılan çalışmalar incelendiğinde özellikle mimari plan üretiminin öne çıktığı görülmektedir. Mimari plan üretimi, özellikle erken aşamalarında alternatif plan çözümlerinin şekillenmesi ve ortaya çıkması gibi tekrarlanan işlemlerin olduğu bir süreç olması sebebiyle yapay zekânın araştırma alanına girmektedir. Bu sebeple mimari plan şeması üretimi, tasarımı ve mekân kurgusu üzerine yapılan çalışmalar, yeni bir araştırma alanı olarak karsımıza çıkmaktadır. Mimari plan üretimi konusunda yapay zekâ yardımıyla son yıllarda öncü çalışmalar yapılsa da, mimari plan üretiminin diğer görsel üretiminden farkı görselin kalitesinden daha önemli olan üretilen görselin niteliğidir. Bu nedenle de üretilen plan şemalarının niteliğinin değerlendirilmesi yeni ve güncel bir problemdir. Çalışma kapsamında ÇÜA algoritmasının mimari plana dair nitelik problemlerine ne ölçüde cevap verebileceğinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda öncelikle ÇÜA algoritması kullanılarak üretilen mimari plan üretim çalışmaları incelenmiştir. Kullanılan ÇÜA algoritmalar ve özellikleri kısaca değerlendirilmiştir. Mimari nitelik kavramı araştırılmıştır. Mimarı niteliğe dair incelenen literatürde niteliğin katmanlı bir kavram olduğu, nesnel ve öznel farklı gereksinimlerin göz önüne alınması gerektiği görülmüştür. Çalışma sonucunda niteliğin ve plan üretiminin çok katmanlı bir süreç ile elde edildiği sonucuna varılmıştır. Bu sebeple de çalışmada plan üretiminin doğası ile ÇÜA algoritmaları arasındaki çeşitli tutarsızlıklar vurgulamıştır. ÇÜA algoritmasının mimari plan niteliğini arttırmak konusunda potansiyelleri tartışılmış ve değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: ÇÜA, Mimari Plan Üretimi, Mimari Planda Nitelik, Yapay Zekâ.

     TAM METİN (ENG)       

©2023 Journal of Computational Design & The Rectorate of Istanbul Technical University. All rights reserved.
Your continued use of this site signifies that you accept the terms of use.

Creative Commons License
The papers published in JCoDe are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Istanbul Technical University | Faculty of Architecture